Så lyckas du med helheten

Viktiga inredningsdetaljer
De mest betydelsefulla detaljerna är textilier, konst och blommor. Textilier – som soffor, bäddtextil, gardiner och mattor – är lätta att förändra och byta ut. Speciellt med tanke på att de ofta är mönstrade. Med konst – som tavlor, målningar och bilder – bör du tänka på placeringen. Många hänger sin konst för högt. Bäst placering är i ögonhöjd när du sitter, inte när du står. Blommor är ett annat enkelt sätt att förändra och skapa ett fint intryck. Allt från krukväxter till buketter. Även böcker kan vara vackra. Både i en bokhylla och på ett bord.

Golv
Fundera först på i vilket rum golvet ska vara; tänk på slitage och väta. Välj golv efter situation – tålighet är viktigt. I längden kan det vara ekonomiskt med ett genuint material som äkta träslag och sten, med tanke på att de går att slipa och putsa.

Möbler
Tänk på att hålla ihop material och färger. Olika träslag i samma rum är mindre bra. Välj istället likartade som talar samma språk.

Mattor
En fråga om pris. Dyrare mattor har kvalitet och håller länge. Bra alternativ kan vara tras- och bomullsmattor som ofta dessutom är väldesignade. Leta på de stora möbelvaruhusen. En annan viktig aspekt är mattans storlek. Många väljer för små mattor där skarven, t ex vid ett matbord, blir irriterande. Välj hellre en för stor matta än en för liten. Mönster är också viktiga. Försök att inte blanda för mycket. Tänk enkelhet.

Gardiner
Låt kulören återspeglas av rummet. Gardiner har två funktioner – att skärma av ljus och fungera som dekoration. Var försiktigt med starka kulörer – de tar mycket av ljuset. Om gardiner ska skärma av välj hellre en ljus kulör i ett fodrat tyg.

Att hitta prisvärda inredningsdetaljer
Inredningsdetaljer är ofta dyra. Men på de stora möbelvaruhusen går det att hitta prisvärda saker. Är du händig kan du gå på auktionshus och loppisar. Inte nödvändigtvis för att köpa större möbler – en soffa kan vara dyr att klä om. Fynda istället bland prylar som t ex vaser och lampor.

Skapa karaktär genom att dekorera med reseminnen. Kanske inte de klassiska turistsouvenirerna, utan istället bruksföremål. De skapar annorlunda intryck. Reseminnen är roliga detaljer.

Skapa harmoni mellan utsmyckning och väggkulörer
Kulörer får ej störa varandra och det kan vara svårt att få dem att harmoniera. På ett konstverk ska ramen vara lugn, den ska framhäva. Väggkulören ska vara underordnad konsten. Men kulörvalet får inte bero på ett solitärt konstverk.

Källa: alcro.se