Enkla inredningstips för sovrummet

Ett sovrum är en plats där du ska kunna slappna av till både kropp och själ. Därför är vilsamt ledordet i all sovrumsinredning. Låt rummet andas lugn och ro i allt från färgval och belysning till möbler och sängkläder.

Belysning

Gärna mysbelysning, men ibland kan du behöva öka på wattantalet – till exempel när du ska städa. En dimmer är därför ett smart val för sovrummet som hjälper dig styra ljusstyrkan utifrån ditt behov. Tänk också på att din sänglampa inte ska blända eventuell sängkamrat och använd gärna ett milt sken som inte anstränger ögonen mellan de skarpa ljuskontrasterna.

Färger

Ljusa färger – och även mörkare nyanser av blått – skänker ett lugn över rummet. Rött, orange och mörkare gula toner är energifulla och därför inte helt lämpliga när du ska varva ner. Välj hellre någon av de jordnära färgerna som är betydligt mer harmoniska.

Möbler och möblering

Less is more är ett uttryck som i allra högsta grad stämmer in på sovrummet. Välj dina möbler med omsorg och undvik alltför många olika ytor som kan belamras med diverse saker och kläder. Måste du ha en arbetsyta i ditt sovrum kan det vara klokt att skärma av denna med en vikvägg eller ett draperi. Då störs du inte av pappershögar och ogjort arbete när du ligger i sängen och ska somna. Fri sikt över dörrar och fönster skapar lugn och ro. Undvik elektroniska apparater som t ex TV, dator och stereo i sovrummet. Speglar är också ett no-no för sovrummet eftersom energier studsar i dem. Måste du ha en, välj hellre flera mindre. Däremot så mår du bättre ju fler naturmaterial du väljer att omge dig av.

Källa: sängjätten.se